MikkoKulmala Ihminen on kykenevä ajatteluun. Osoittakaamme itsellemme joka päivä, että evoluutio ei kohdallamme mennyt hukkaan.

Hallintarekisteri ja SOTE-uudistus vain pimeää rahansiirtoa sisäpiirissä

Hallitus on tällä hetkellä kiireellisessä järjestyksessä ja esitysten puutteista huolimatta nuijimassa läpi sekä SOTE-uudistuksen valinnanvapautta että hallintarekisterilakia. Kumpikaan esitys ei kestä päivänvaloa edes sälekaihtimien takaa, vaan ovat "pienen ihmisen asialla" toimivan hallituksen suoria rahansiirtoja sisäpiirin rikkaille. Esityksillä mahdollisestaan satojen miljoonien veroeurojen piilottaminen ihan laillisesti. Juuri niiden veroeurojen, joita me tavalliset ihmiset KIKY-sopimuksen hengessä sitouduimme maksamaan enemmän, jotta valtio lähtisi nousuun.

Hallintarekisteri - vuosien väännön jälkeen vihdoin voimaan?

Hallintarekisterilakia on ajettu Suomessa eteenpäin voimallisesti keväästä 2014 asti. Tuolloin monet tahot vastustivat lakia, koska se vähentää selvästi finanssialan yleisöjulkisuutta. Avoimesti ja julkisesti lakia vastusti esimerkiksi journalistiliitto (http://journalistiliitto.fi/fi/journalistiliitto-vastustaa-osakkeiden-hallintarekisteroinnin-sallimista/), jonka mukaan "... julkisesti tunnistettava ja läpinäkyvä osakkeenomistaminen on suuri arvo, joka mahdollistaa vallankäytön taloudellisten kytkösten seuraamisen ja on omiaan vähentämään korruptiota ja harmaata taloutta."

Kuten totta onkin. Hallintarekisteri onmenettely, jossa rekisteriin merkitään arvopaperin todellisen omistajan sijasta vain arvo-osuustilin hallintarekisteröinnin hoitaja. Rekisteröintiä voi hoitaa esimerkiksi ulkomainen pankki, tai veroparatiisissa sijaitseva pöytälaatikkofirma. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kun pääomatuloista on Suomessa säädetty 30% vero, voi sen hallintarekisterin avulla kiertää helposti, koska osakkeiden omistajaa eli pääomatulon saajaa ei tunneta.

Perussuomalaiset sumuttaa äänestäjiään sillä, että se sanoo tehneensä esitykseen perustavanlaatuisen parannuksen ennen kuin siirtyi esityksen vastustamisesta sen kannattamiseen (http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005203331.html). Toimi Kankaanniemen mukaan puolue suostuu edistämään lakia, kunhan mukaan tulee pykälä 50 prosentin ennakonpidätyksestä piilotettujen omistusten osinkotuotoille.

Jos oikeasti ymmärtää arvopaperikaupasta yhtään enemmän kuin sika satelliitista, tajuaa, ettei tuolla esityksellä ole mitään virkaa. Esimerkiksi päivittäistä riskikauppaa tekevät voivat lyhyeksi myynnillä tienata miljoonan alkupääomalla helposti vaikkapa 100 000 euroa viikossa. Tällaista "ammattimaista" sijoitustoimintaa tekevät siis usein omistavat osakkeensa todella lyhyen aikaa, eikä voittoa tavoitellakaan osingoista, vaan myyntivoitoista.

Toisaalta ei tarvitse olla kovin nerokas ymmärtääkseen, että tämä tarjoaa sisäpiirikaupoille loistavat markkinat. Aiemmin sisäpiirikauppoja oli helppo valvoa, kun osakkeenomistajat tunnettiin ja viimeisimmät myynti- ja ostotoiminnat oli helppo jäljittää. Nyt yritysten johtokunnissa istuvat voivat vapaasti omistaa fuusioituvien yritysten osakkeita ja poliitikot ostaa sellaisten firmojen osakkeita, joiden kanssa ovat tekemässä valtiollista sopimusta.

Jos keksitte jonkin syyn, miksi tämä esitys pitää finnwatchin, journalistiliiton, verohallinnon ja poliisin estelyistä huolimatta hyväksyä, kertokaa ihmeessä!

 

SOTE:n valinnanvapaus siirtää verotulot pois Suomesta

Alunperin Sipilä, Orpo ja Soini vaativat alamaisiaan iloitsemaan siitä, että vaikka SOTE-uudistus nostaa ykstyisten yritysten voittoja jopa sadoilla miljoonilla euroilla, saavuttaa valtio kymmenien miljoonien verotuotot yrityksiltä. Valtio siis siirtää käytännössä neljälle yksityiselle yritykselle jopa 200 miljoonaa euroa ja saa vastineeksi 40 miljoonaa verotuloja. Ilman mitään vakuutta siitä, että yritykset muistavat hyvät tavat ja ovat uskollisia suomalaiselle yhteiskunnalle ja järjestävät palvelut kuten me odotamme (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3716723-valinnanvapauslaki-eduskuntaan-yritysten-voitot-kasvavat-70-300-miljoonaa-euroa).

Vaan kun näin ei tapahtu. Todennäköisesti muutaman vuoden päästä yksityiset terveydenhuoltoalan yritykset tarjoavat työterveyshuoltopalveluita ja koululaisten terveydenhoitopalveluita. Nuhat ja säryt hoidetaan hyvää korvausta vastaan viiveettä, mutta jokainen vaativa tapaus siirretään kunnalliselle puolelle. Syöpäpotilaat, vaativat leikkaukset, synnytykset ja yli kymmenen minuutin tutkimisen tai toimenpiteen vaativat potilaat eivät ole taloudellisesti kannattavia, joten miksi ottaa heidät vastaan? Kunnallisen kun on kustannuksista huolimatta pakko.

Lopullisessa esityksessä nuo verorahatkin jäävät saamatta, koska SOTE-yritysten raportointivelvollisuutta kavennettiin maailmanlaajuista standardia pienemmäksi. Yritysten ei tarvitse esimerkiksi raportoida henkilöstökuluista tai liikevoitosta ollenkaan (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3716749-veroja-valttelevat-voivat-huokaista-helpotuksesta-finnwatch-arvostelee-valinnanvapauslakia). Tämä taas on loistava paikka kierrättää veroeurot sikariportaan taskuun. Voittoja kun ei tarvitse kierrättää edes hallintarekisterin kautta osakkeiksi, koska johtokunnalle voi maksaa ulkomaiselle tilille vaikka miljoonan bonuksen, joka ei näy Suomessa mitenkään.

Tämä sopii mainiosti esimerkiksi Suomen Terveystalon johtajan, Laura Rädyn suunnitelmiin. SOTE-uudistusta valmistelemassa ollut kokoomuslainen hyötyy tästä esityksestä räikeästi, koska hän on yksi niistä, joka noita euroja voivat pimeästi omiin taskuihinsa lapioida. Räty toimi Stubbin hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä 2014-15, eli juuri silloin kun lakia alettiin taputella eteenpäin. Tämän jälkeen hänestä tuli Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja. Eli hän sai käyttää kaupungin rahoja palvelujen ostamiseen yritykseltä, jonka johtaja hän on.

 

Mitä näille asioille voi sitten tehdä? Ei mitään. Lakivalmistelut etenevät ja nämä molemmat kauhukuvat toteutuvat mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämän hallituskauden aikana. Jokainen meistä voi toisaalta katsoa peiliin, koska äänestämällä me olemme nuo Sipilät ja Soinit tuonne valinneet.

Vanha sanonta siitä, että kepu pettää aina pitää paikkansa tälläkin kertaa, mutta lisäksi meidän päällemme kusevat nauraen myös Timo Soinin persut ja Petteri Orpon kokoomus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat